Kontaktlencse és ápolószerek

A kontaktlencse viselés előnyei.

A kontaktlencsével a teljes látómezőben élesen lát, mert együtt mozognak a szemmel. Még gyenge fényben is éleslátást biztosítanak. A szemüveggel ellentétben nem tükröződik. Nem tapadnak meg rajtuk a vízcseppek, így az éleslátás időjárástól függetlenné válik. Nem párásodnak be, amikor melegebb helységbe lép be.

 

kontaktlencse és ápolószerek - Jáde Optika

 

A kontaktlencsék megadják Önnek az aktív élthez, sportoláshoz a szabadságot.
A lencsék könnyebbek és kevésbé zavaróak, mint a szemüvegek. Nem lötyögnek, nem csúszik le, nem nyom az orrnyeregnél. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb a népszerűsége a kontaktlencse viselésnek, nagy előnye, amikor a két szem között nagy a dioptria különbség, vagy túl erős a dioptria, ami szemüveggel nehezen korrigálható.

 

A lágy lencsék magas víztartalmúak, nagy az oxigén áteresztő képességük, könnyű megszokni. Általában a napi viselés 10-12 óra még panaszmentesség estén is, este midig vegye ki a lencséjét. A kiterjesztett viselés azt jelenti, hogy éjszakára is bent maradhat a lencse, nem ajánlott, azt valljuk, hogy érdemes pihentetni a szemet, mindig kérje ki illesztője, optikusa tanácsát.

 

A napi eldobható lencse ajánlott, ha valaki alkalmanként használ kontaktlencsét (sport, tánc, egyéb mozgás, amikor zavaró a szemüveg). Nyáron, uszodában, szaunában mindenképpen a napi lencse használata javasolt a fertőzések elkerülése miatt. Nem kell lemondani a lencseviselésről a progresszív szemüveget viselőknek sem, érdemes kipróbálni, akár havi, vagy napi hordású változatban is.

 

Néhány praktikus tanács hölgyeknek.

A lencsét mindig sminkelés előtt kell beilleszteni, a smink eltávolítását mindig a lencse kivétele után végezzük.

Mikor nem ajánlott a lencseviselés?
Száraz szembetegség (nem termel elég könnyet a szem), szemhéjszél betegség, szaruhártya érzéketlenség).

A kontaktlencse viselés veszélyei.
Mivel a lencse közvetlenül a szaruhártyán helyezkedik el, több gyulladásos betegséget is okozhat. Homályos látás, szemszúrás, égő érzés, irritáció, könnyezés, ebben az esetben a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és ellenőrizni az épségét, nem szakadt-e el, és tisztaságát. Előfordul, hogy csak illesztési hiba (esetleg kifordítva lett illesztve) okoz átmeneti problémát, újból le kell tisztítani, és megpróbálni megint beilleszteni. Amennyiben nem múlnak, a panaszok szemész szakorvoshoz kell fordulni. A panaszokat okozhatja idegen test, a lencse szakadása, szaruhártya sérülése, gyulladás, de előfordul, hogy kontaktlencse ápoló folyadékot kell váltani.
A kontaktlencsét, és a tárolót tilos használni a visszafertőzés miatt.

 

Kontaktlencse használati útmutató

  • Ne használja a lencsét, ha a steril csomagolás sérült vagy nyitott
  • Mindig mossa meg és törölje, szárazra a kezeit mielőtt megérintené a lencsét
  • Ügyeljen arra, hogy a lencse felülete ne legyen összeragadva
  • Ne viselje másnak a lencséit és Ön se adja át másnak a sajátjait

 

A LENCSE BEHELYEZÉSE

Illesztés előtt győződjön meg róla nincs-e kifordulva, helyezze a mutatóujja hegyére és ellenőrizze a formáját Helyezze lencsét a mutatóujja hegyére és ugyanennek a kéznek a középső ujjával húzza le az alsó szemhéját, a másik kéz mutatóujjával húzza, fel a felső szemhéját majd helyezze a lencsét a szem közepébe. Engedje el az alsó, majd felső szemhéját, pislogjon párat, majd ismételje meg a folyamatot a másik szemén is.

 

A LENCSE ELTÁVOLÍTÁSA

Kezének középső ujjával húzza le az alsó szemhéját, nézzen fölfelé és mutató ujjával finoman húzza le a lencsét a szem fehér részére. Mutató és hüvelykujjával finoman csippentse össze a lencse széleit, majd vegye ki a lencsét, ismételje meg a másik szeménél is.

 

TISZTÍTÁS, FERTŐTLENÍTÉS

Szigorúan tartsa be illesztője, optikusa útmutatását Soha ne mossa vízzel, vagy valamilyen háztartási tisztítószerrel a lencséit A tároló tok tisztántartása fontos, amennyiben új folyadékot vásárol, a régi tokot ki kell dobni, minden folyadék tartozéka a tároló tok. Félévente menjen el kontrolra, ellenőriztesse a látását.
Csak optikában, megbízható helyen vásároljon lencsét és tároló folyadékot.
Mindig legyen a megfelelő korrekcióval ellátott szemüvege Lehetőség a természetes szín megváltoztatására, színes kontaktlencsével dioptriás változatban is amennyiben nincs, szükség dioptriás változatra csak ki szeretné próbálni, abban az estben is részt kell venni egy látásvizsgálaton, mert le kell ellenőrizni a szaruhártya görbületét.