Szemüvegkeret

Szemüvegesként mindannyian tudjuk, olykor mennyire nehéz megtalálni az igazit a hatalmas keret választékban. Bátran kérje a szakember segítségét, mert nem elég az, hogy az arcunkon jól mutat egy keret, optikailag is meg kell felelnie. Bizonyos keretekbe más alapanyagú lencsét csak becsiszolni.

Nem mindegy, hogy egyfókuszú, munkaszemüveg, vagy progresszív lencse kerül a keretbe.

 

A lényeg a keretválasztás nagyon összetett dolog, sok minden szempontot figyelembe kell venni.

 

Szemüvegkeretek - Jade Optika

 

Adok egy pár tippet, ami segít a megoldásban.

 

Mosolyogj!

Amennyiben mosolygás közben az archoz ér a keret, hosszú távon nem lesz kényelmes viselet, nyáron melegben bepárásodhat. Legyen megfelelő a mérete, illeszkedjen tökéletesen mindenhol. Értem ezt az orrnyeregre, szár hosszra, dőlésszögre. Ezt a szakember látja igazán, a laikus nem is gondol ezekre a tényezőkre.

 

Érdemes kipróbálni új színeket

 

A keret kiválasztásakor a legtöbb esetben a fazonra koncentrálunk, próbáljunk fel színes, vidám kereteket is. Bátran próbálgassunk merészebb darabokat is. Ma már nem igaz az a mondás, hogy mindenhez passzoljon, lehet keverni a színeket, stílust, lényeg, hogy ízléses legyen, és képviselje a stílusunkat, úgy, mint egy jól megválasztott ruhadarab. Érdemes a szabályokat néha megszegni.

 

Legyünk nyitottak

 

Lehet olyan darabokat is felpróbálni, melynek ismeretlen a márkája. Az nem jelenti azt, hogy nem jó minőségű. Leginkább azokat a márkákat ismerik, amiből ruhát, cipőt, esetleg sportruházatot is lehet kapni.

 

Milyen az arcformám?
Az arcformákat hat különböző kategóriába soroljuk.

 1. Ovális arc
  Szinte minden forma jól áll, bármit választhat.
 2. Kerek arc
  Diszkrét vékony, szögletes, esetleg enyhén tégla formájú keret ajánlott
 3. Szív alakú arc
  Kevésbé hivalkodó, vékony teli keret, macskaszem, kerek, vagy ovális forma ajánlott.
 4. Hosszúkás, vagy téglalap arcforma
  Ovális, kerek, keret nélküli, markáns teli keretet, amely megtöri az arc hosszú vonásait.
 5. Szögletes arc
  Olyan keretet érdemes választani, ami hosszítja az arcot, egy kerek keret ellensúlyozza az arc szögletességét, érdemes még a keret nélküli modellel is próbálkozni.
 6. Trapéz alakú arc
  Optimális a markáns szélű keret, macskaszem pillangó formájú, damilos keret.
  Természetesen ezek a támpontok általánosan igazak. Érdemes többféle formát-színt felpróbálni, és minden estben kikérni az optikus tanácsát.

Szemüvegkeret - Jade Optika

 

Fent keskeny, lent széles. A trapéz alakú arcnál a homlok és a halánték körüli rész keskenyebb, mint a hangsúlyos arccsont és állkapocs.

 

Milyen stílusú szemüveg áll jól a trapéz alakú arcon?

A legbiztosabb, ha markáns szélű keretet választ, ami az arc felső harmadát emeli ki. Lehet ez például egy szélesebb keret vagy egy átmenetes színezésű erőteljes felső vonallal rendelkező szemüveg. Így a viselő keskeny halántéka szélesebbnek tűnik, kiegyenlítődnek az arcvonásai. Ugyanezt a hatást érheti el, ha olyan keretet választ, aminek a szára a lehető legmagasabban helyezkedik el. A trapéz alakú arcon jól mutat a macskaszem és a pillangó szemüveg, a damilos és a markáns felső vonallal rendelkező teli keret is.